Trening, mat og lokking vs oppdragelse






 

 

 


Trening, mat og lokking vs oppdragelse


av
Anders H. Davidsen 
Innehaver SAHD as



Innledning

Hverdagslivet med hund stiller krav til både eier og hund. De fleste ønsker en hund som er trygg, selvstendig og i stand til å håndtere ulike situasjoner uten konstant veiledning eller unngåelse. Samtidig ser vi at metoder brukt i trening og oppdragelse ofte blandes sammen, noe som kan føre til utfordringer. Mange eiere tyr til teknikker som fokuserer på mat som belønning eller lokkemiddel, uten å reflektere over hvordan dette påvirker hundens mentale robusthet på lang sikt.

I dag forventes det at hunder kan mestre alt fra å møte fremmede til å takle hverdagslyder eller være alene hjemme. Mens treningsprinsipper som opprinnelig ble utviklet for sport og konkurranse kan gi raske resultater, kan de føre til problemer når de brukes som en hovedstrategi for å takle hverdagsutfordringer. Dette har ført til en bekymring for at hunder mangler de mentale verktøyene som kreves for å møte livet med trygghet og selvstendighet.

Hva er forskjellen mellom trening og oppdragelse, og hvorfor det er avgjørende å forstå og anvende etologiske prinsipper for å skape hunder som ikke bare adlyder, men også mestrer hverdagen.

I en verden der hundetrening i større grad assosieres med bruk av tildels store mengder mat som belønning og lokking, ser vi en bekymringsfull trend; Hunder som ikke utvikler mental styrke til å håndtere hverdagen risikerer å bli avhengige av ytre stimuli for å navigere situasjoner. Lokking og belønning kan flytte fokuset bort fra utfordringen og mot belønningen, noe som hindrer hunden i å utvikle naturlig mestring og tilpasning. Selv om dette gir eieren en følelse av umiddelbar konfliktløsning, overser det hundens behov for å møte og bearbeide situasjoner på egen hånd. Over tid kan dette hindre hundens evne til å bygge erfaringer og robusthet. Uten muligheten til å bygge erfaringer og robusthet gjennom gradvis eksponering, kan hunden oppfatte selv banale situasjoner som vanskelig og til og med uoverkommelige. Denne tilnærmingen, ofte forankret i treningsfilosofier designet for sport og lek, har funnet veien inn i hverdagslivet til vanlige hundeeiere. Konsekvensen? Hunder som unnviker utfordringer heller enn å møte dem, og eiere som i mindre grad forstår betydningen av naturlig atferd og praktisk oppdragelse.
photo-1640066763272-ae86597794f4


Hva er forskjellen mellom trening og oppdragelse ? Hvorfor er overdreven bruk av mat som belønning og lokkemiddel problematisk, og hvordan det står i kontrast til hundens naturlige behov og evnen til å håndtere en utfordrende hverdag?

Hva sier etologien om hundens naturlige atferd?
Etologien, studiet av dyrs naturlige atferd, gir oss innsikt i hvordan hunder fungerer som individer og som del av en sosial struktur. Hunder er flokkdyr med en iboende evne til å kommunisere, tilpasse seg og lære gjennom erfaring. Deres naturlige atferd inkluderer:

  1. Utforsking og problemløsning: Hunder bruker sanser og erfaring for å utforske og tilpasse seg omgivelsene. De lærer gjennom prøving og feiling og utvikler strategier for å løse problemer.

  2. Kommunikasjon: Hunder benytter seg av et komplekst språk, inkludert kroppsspråk, mimikk og vokalisering, for å uttrykke følelser og intensjoner overfor andre hunder og mennesker.

  3. Hierarkier og samarbeid: Som flokkdyr forstår hunder sosiale strukturer og samarbeider for å oppnå felles mål, noe som kan være viktig både i lek og overlevelsessituasjoner.

  4. Tilpasningsevne: Gjennom erfaring lærer hunder å forstå og reagere på ulike situasjoner, noe som hjelper dem med å tilpasse seg både kjente og nye miljøer.

  5. Konflikthåndtering: I en flokk lærer hunder å balansere mellom dempende signaler og klare grenser for å unngå eskalerende konflikter.

  6. Tilvenning og habituering: Gjennom eksponering blir hunder naturlig tryggere i situasjoner de tidligere opplevde som truende.

  7. Samspill og mestring: Hunder lærer sosiale regler og får tillit til sine omgivelser ved å møte og mestre utfordringer.

Overfokusering på mat som lokkemiddel i hverdagen kan forstyrre viktige prosesser ved å flytte hundens oppmerksomhet bort fra situasjonen og over på belønningen. Dette kan svekke hundens evne til å utvikle naturlig mestring og selvregulering. En balansert tilnærming til forsterkning, der mat brukes som en del av en variert strategi, gir bedre resultater. Lokking kan med fordel erstattes med gradvis eksponering og belønning av ønsket atferd, slik at hunden selv kan bearbeide og forstå omgivelsene på egen hånd.


Forskjellen mellom trening og oppdragelse
Trening og oppdragelse er ofte sammenblandet, men de har fundamentalt ulike mål:

  1. Trening:

    • Handler om å lære hunden spesifikke ferdigheter, som å sitte, bli, utføre sportslignende øvelser, evt samfunnsmessig nyttearbeid.

    • Bruker ofte belønning, inkludert mat, for å styrke en ønsket atferd.

    • Fokuserer på kontroll og presisjon.

  2. Oppdragelse:

    • Handler om å bygge hundens evne til å fungere i hverdagen, inkludert håndtering av stress, mestring av sosiale situasjoner og respekt for grenser.

    • Krever at eieren forstår hundens naturlige behov og språk.

    • Har som mål å skape en selvstendig og balansert hund som kan navigere i livet uten konstant ytre styring.

Problemet oppstår når treningsprinsipper fra sport og lek brukes som erstatning for oppdragelse. Dette fører til en manglende evne til å adressere hundens grunnleggende behov for trygghet, selvstendighet og emosjonell regulering. En mer helhetlig tilnærming som vektlegger naturlig atferd og balanse mellom forsterkning og mestring er nødvendig. Mens trening ofte er kortsiktig og målrettet, krever oppdragelse en langsiktig investering i hundens mentale utvikling og mestring.
HUSK: å jobbe etter et oppdregelsesperspektiv eller på andre måter, er ikke det samme som at man ikke skal gi hunden sin en gobit eller kunne bruk av mat som en forsterker.  Det handler om å balansere dette korrekt, slik at det hverken blir for mye, blir et misbruk eller at man bruker det som lokkemiddel. Dette gjeelder leker og evt andre ting som kan være aktuelt å ty til. 

photo-1601758003122-53c40e686a19

Konsekvenser av feil anvendelse av treningsfilosofier

Overdreven bruk av lokking og matbelønning kan føre til flere utfordringer:

  1. Unnvikelse som hovedstrategi:
    Hunder som stadig lokkes bort fra det de frykter, lærer aldri å håndtere situasjonen. Resultatet er at frykten opprettholdes eller forsterkes.


  2. Redusert selvstendighet:
    En hund som alltid avhenger av lokking eller belønning fra eieren, utvikler ikke de mentale verktøyene den trenger for å takle hverdagens utfordringer.


  3. Manglende mestring:
    Ved å unngå utfordringer gjennom lokking mister hunden muligheten til å bygge selvtillit gjennom mestring. Dette kan resultere i en usikker hund som unngår selv banale situasjoner.


  4. Forvirring mellom trening og oppdragelse:
    Eiendom og grenser krever en annen tilnærming enn øvelser som “sitt” og “dekk”. Treningsfilosofier anvendt feil kan hindre hunden i å forstå viktige sosiale regler.


  5. Forvrengt bilde av atferdsjobbing:
    Mange hundeskoler som baserer seg på treningsprinsipper fra sport, anvender disse under fanen "atferdsjobbing." Dette skaper et forvrengt bilde av hva atferd er, og hvordan man oppnår varig endring i hundens atferd. Metodene, som ofte handler om å oppnå spesifikke ferdigheter, fanger ikke opp de komplekse behovene som kreves for å adressere emosjonelle utfordringer og bygge robusthet. Resultatet er at hundeeiere kan få en feilaktig forståelse av hva atferdstrening egentlig innebærer.


  6. Sosiale medier og TV-medienes påvirkning:
    Sosiale medier og TV-programmer har bidratt til å fremme en kortsiktig tilnærming til hundetrening ved å fremheve raske løsninger og umiddelbare resultater. Dette kan gi et urealistisk bilde av hva som kreves for bærekraftig trening og oppdragelse. Mange hundeeiere lar seg påvirke av den umiddelbare lykkefølelsen ved å oppnå raske resultater, men dette kan gå på bekostning av langsiktig mestring og robusthet hos hunden. Effektiv oppdragelse krever tid, tålmodighet og en helhetlig tilnærming som strekker seg utover det som vises i korte klipp eller TV-episoder.

photo-1613210609371-455e3aa5fb8c


Viktigheten av praktisk oppdragelse basert på naturlig atferd For å skape hunder som kan håndtere hverdagen, er det avgjørende å bygge på etologiske prinsipper. Dette krever:

  1. Eksponering og tilvenning:
    Hunden må få mulighet til å oppleve ulike situasjoner og tilpasse seg dem, uten overbeskyttelse eller konstant belønning.

  2. Tydelige grenser:
    En hund trenger å forstå hva som er akseptabel atferd og hva som ikke er det. Dette krever klare, konsistente signaler fra eieren.


  3. Tillitsbasert lederskap:
    En trygg eier gir en trygg hund. Eieren må være en rolig og stabil leder som guider hunden gjennom utfordringer uten unødvendig lokking eller unnvikelse.

  4. Forståelse av hundens språk:

    Instruktører og hundeeiere må kunne lese og tolke hundens signaler for å tilpasse tilnærmingen etter hundens behov og sinnstilstand og ikke minst bør hundetrenere eller representater fro en hundeskole, gå foran med et godt eksempel og selv ha en god hund som kan tilpasse seg, naturlig, de ulike omgivelser. 

Avslutning
Denne artikkelen har utforsket forskjellene mellom trening og oppdragelse og vektlagt hvordan ulike metoder passer til ulike formål. Det handler ikke om å rangere metodene som bedre eller dårligere, men om å forstå når og hvordan de skal brukes for å fremme både hundens og eierens mål.

For hundeeiere og instruktører er nøkkelen å tilpasse tilnærmingen til hundens individuelle behov og livssituasjon. Å balansere teori med praktisk anvendelse gir et solid fundament for å bygge en trygg og selvstendig hund. Videre bør man være bevisst på hvilke metoder en hundeskole eller instruktør fremmer, og om disse stemmer overens med det man ønsker å oppnå og om en hujndeskoles representant selv er i stand til å effekturere dette i praksis, både med egen hund, men også i arbeidet med andre hunder.

Effektiv oppdragelse handler om å styrke hundens mentale robusthet og evne til å håndtere hverdagen med trygghet og selvstendighet. Gjennom tålmodighet, tilpasning og bruk av naturlige atferdsprinsipper, kan vi skape et harmonisk samspill mellom hund og eier, hvor begge parter trives og vokser sammen.




  


SAHDs GRUNNMUR:

Vi har laget enkle veivisere online, som tar for seg SAHDs grunnmur.

Dette er momenter som vi mener er HELT ESSENSIELLE for at man skal få en bra hund og prinsipper vi selv bruker. 
 
Denne grunnmuren består av:

  Tilstrekkelig Ro   Les mer    - Kjøp "Enkel ABC til en rolig og harmonisk hund"
  Kontakt              Les mer    - Kjøp "Enkel ABC til god kontakt med din hund"
  Tillit                   Les mer    - Online veiviser er ikke sluppet enda.


DB78116D-3AE2-4B5D-AD21-7749E6FC768E

Vi gir deg trua

For å kunne lykkes, må man ha rett innstilling.  Vi hjelper deg til å få troen på at DIN hund kan bli akkurat slik du ønsker, fra første steg.

Våre kurs
Våre kurs videoer og webinar, gir deg konkrete øvelser, steg for steg, som er enkle og forstå.

Ressurser

Med våre online-moduler kan du sitte hjemme og ta til deg læring og ideer. 

Modulene:

Har du behov for input og ikke kommer deg på kurs, har du muligheten til å lære med moduler som vi har satt sammen.
Alle disse modulene henger sammen og utgjør en helhet. 
Du har tilgang til disse modulene i 1 år fra du får tilgang. 

Begreper:

Dressur, adferd. læringsprinsipper, 
Belønning, grensesetting, grunnmur


Kontakt:

Hva er kontakt, hvordan få kontakt, 
hvordan bruke i innlæring og hverdag, 
Hvordan få hunden til å følge oss, 
Hvordan trene innkalling

Tilstrekkelig ro:

Hva er en rolig hund, når trenger vi det, hvordan få det, hvordan bruke det

Tillit

Hva er tillit, Hvordan skape tillit (til deg, omgivelsene, til hverandre)
Hvordan bruke tillit for bedre adferd